At The Gates live på hemmaplan

Breda referensramar brukar oftast vara ett plus när man skall bedöma något. I just det aktuella fallet är just referensramarna något av en förbannelse. Vad jag avser är den spelning med AT THE GATES som jag beskådade i torsdags kväll. Platsen var Trädgår’n i Göteborg, förbandet anrika GRAVE, och uppdraget för huvudakten något av ett mission impossible.

För det första: skivan.

För det andra: spelningen.

Det här var kvällen när AT THE GATES premiärspelade det nya materialet, låtarna från årets ”At War With Reality”, live på hemmaplan. Årets skiva är den uppföljare till 1995 års ”Slaughter of the Soul” (alla tiders bästa dödsmetallplatta enligt bra många fler än mig) som världen har väntat i 19 (!) år på att få se. Snacka om stora skor att fylla…

Inte blev torsdagskvällens uppdrag lättare av att jag såg den där extrainsatta måndagsspelningen i samma lokal 2008, det som då troddes vara den definitiva avskedsspelningen på svenska mark. Bandet hade ju trots allt bara återförenas för en engångsturné (trodde man då). Den kvällen gick jag hem två attiraljer fattigare: den ena det silverarmband jag fått i 30-årspresent av min far, den andra mina glasögon. Armbandet avslitet i villervallan framför scen, och glasögonen krossade under hundratals fötter efter en hockeytackling som fick dem att bli luftburna. Jag lämnade Trädgår’n utan dessa attiraljer – och likafullt med känslan av att ”fan, det var värt det!”.

Svårslaget, som sagt. AT THE GATES anno 2014 gör ett tappert försök, och jisses vilket tight och bra liveband de är. Flera av de nya låtarna funkar också riktigt bra live, bland dessa titelspåret, snabba ”The Book of Sand” och superpampiga avslutningen ”The Night Eternal”. Samtidigt går det inte att komma ifrån att spår som ”Blinded By Fear”, ”Suicide Nation”, ”Nausea” och ”World of Lies” fortfarande är snäppet vassare. Kanske har jag ändrat uppfattning efter att ha hört de nya låtarna i 19 år, men inte än.

Nöjd är jag ändå med mitt konsertbesök. Hela recensionen (inklusive komplett låtlista) hittar du på WeRock.se, och här nedan två exempel på vad publiken fick beskåda.